1001 hete nachten
Door klimaatverandering hebben we steeds vaker en langer te maken met hitte. Langdurige hitte zorgt ervoor dat gebouwen en huizen opwarmen, waardoor bewoners ’s nachts niet kunnen afkoelen en slecht slapen. Dit leidt tot negatieve effecten op gezondheid, arbeidsproductiviteit en leefbaarheid. Met het project 1001 Hete Nachten werkt Weather Impact samen met partners aan verder onderzoek naar nachthitte.
Over hoe vaak en waar nachthitte optreedt is nu nog te weinig bruikbare kennis beschikbaar. Een betere interpretatie van nachthitte is al een aantal jaren nodig, onder andere om gezondheidsproblemen in verschillende wijken van steden te duiden en om te besluiten welke maatregelen nodig zijn en waar die het beste zijn in te zetten. Ook voor het stellen van hittenormen voor bestaande bouw is inzicht in de nachthitte nodig. Tot slot is voor de ontwikkelingen van nieuwe klimaatstresstesten behoefte aan beter inzicht in nachthitte.
Het project 1001 Hete Nachten wil daarom uitzoeken hoe vaak en waar dit fenomeen nu en in de toekomst voorkomt. Ook wordt onderzocht welke temperaturen bewoners onacceptabel vinden, welke ruimtelijke factoren hier invloed op hebben en welke maatregelen aan stad en woningen helpen problemen te beperken.
Deze inzichten gebruiken de onderzoekers om met en voor het werkveld – waaronder gemeenten en woningcorporaties – adviezen en richtlijnen te maken over de verkoeling van woningen en de buitenruimte. De resultaten van het project vormen de basis voor nieuwe hittestresstesten en de ontwikkeling van lokale hitteplannen.
Het onderzoek bouwt verder op recent en lopend onderzoek. Ten eerste wordt het onderzoek van het KNMI gebruikt naar metingen van amateur meteorologen en de ontwikkelingen voor de nieuwe klimaatscenario’s. Daarnaast bouwt dit onderzoek voort op onderzoeken naar hitte in woningen: Hitte in de Woning voor RAAK en NKWK (Medaghi et al., 2022). Daaruit is al een paar keer de behoefte aan inzicht in nachthitte gebleken.
Opzet
Het project is opgedeeld in vier inhoudelijke werkpakketten gericht op:
- Ontwikkeling van temperatuurindicatoren die de problemen van nachthitte beschrijven
- Bepaling van frequentie van optreden van nachthitte en herhalingstijden voor het huidige en toekomstige klimaat
- Beschrijving van ruimtelijke variatie in nachthitte op drie schaalniveaus: landelijk, binnenstedelijk en binnen een wijk
- Toepassing van kennis over frequentie en ruimtelijke variatie in nachthitte naar effectieve oplossingen voor verkoeling
Binnen het project houdt Weather Impact zich bezig met het uitvoeren van het meteorologische onderzoek. Hierbij zullen we bijdragen aan zowel de ruimtelijke als temporele analyse van meteorologische data in het project. Daarnaast is Weather Impact trekker van het tweede werkpakket.
Partners
Het project 1001 Hete Nachten wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en financieel ondersteund door TauwFoundation en de provincies Utrecht, Gelderland, Overijssel, Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland.
Partners binnen het project zijn de Hogeschool van Amsterdam (penvoerder), het KNMI, stichting Climate Adaptation Services, adviesbureau TAUW en adviesbureau Weather Impact.